Prva u nizu tribina iz ovog projekta , a pod nazivom „ Nastanak Muslimanskog naroda u Crnoj Gori „ , održana je 18.Septembra 2015. godine  u prostoru hotela Bijela Rada.

UČESNICI TRIBINE BILI SU :

Mr Radovan Femić, profesor istorije

Biljana  Ampevska Obradović, profesorica južnoslovenskih jezika i književnosti

Izvođači sevdalinki : Izudin Ciriković, Emir Beović i Mirza Ćatović

 

Rafet Mulić

Moderator programa bio je Rafet Mulić

 

U svom izlaganju „NASTANAK MUSLIMANA - BILI I OSTALI NAROD“ , profesor Femić je istakao „

Govoriti  o nastanku crnogorskih Muslimana nije moguće bez pomena bogumila. To je bila vjerska organizacija koja je predstavljala korijen islamizacije, po dolasku Osmanskog carstva.Na korijenu bogumilstva, po dolasku Osmanskog carstva na Balkan, počeće ukorjenjivanje nove religije – islama. Stoga, nema govora o nacionalnom identitetu Muslimana u Crnoj Gori, bez oslonca na suštinu tog identiteta - islamsku religiju koja se temelji na pet stubova vjere. Kroz nekoliko idućih vjekova, ta religija će  biti, između ostalih elemenata, jedno od ključnih determinanti nacionalnog identiteta crnogorskih Muslimana.“ U daljem tekstu ustvrdio je da svi narodi ovih prostora vuku iste korijene i da je islamizacija dijela crnogorskog naroda početak stvaranja Muslimanskog naroda na ovim prostorima, Dalje u tekstu naglaašava „Svijest o zajedničkom porijeklu Muslimana i Crnogoraca izuzetno je jaka. O tom fenomenu istoričari su dosta pisali. Ipak, treba izdvojiti primjere Husein-paše Boljnića, kao i Mehmeda-paše Sokolovića. Iako obojica na visokim državnim pozicijama u Osmanskom carstvu, oni nijesu zaboravljali zavičaj iz koga su potekli. Bili su filantropi i veliki zadužbinari. Osim ovoga, u nizu slučajeva zauzimali su se na Porti da stanovnistvo njihovih krajeva ne strada, bez obzira na vjersku opredijeljenost.“ Svoje izlaganje  mr Femić završava konstataciom „ Muslimanski narod u Crnoj Gori je svoj na svome i autohton narod  isto koliko i drugi narodi na ovim prostorima!“

Mr Radovan Femić, profesor istorije

 

Profesorica Biljana Ampevska Obradović ( makedonska udata u Crnoj Gori ), je govorila na temu „ Islamizacija ( nastanak Muslimana ) prisutnost ove teme u književnosti „. Ona je izvodima iz pjesama, zapisa, priča i romana ukazala koliko je ova tema prisutna u književnosti u Crnoj Gori. „ Samim tim sve to ukazuje na činjenicu da su Muslimani narod koji je  nastao i opstao na ovim prostorima „ rekla je profesorica Obradović Posebnu pažnju obratia je na određene djelove iz Gorskog vijenca i na „ istragu poturica“.

Profesorica Biljana Ampevska Obradović

 

Ove teme izazvale su reakciju prisutnih u smislu komentarisanja i nadopunjavanja već rečenog .U polemiku ( konstruktivno ) se uključio Emil Kolić, profesor istorije i Aleksandar Srdanović, inžinjer tehnologije koji su pohvalili ovakve projekte „ kao naćin upoznavanja istorije , odnosno naše zajedničke istorije u cilju razvitka cjelokupne zajednice.

   
Emil Kolić, profesor istorije    Aleksandar Srdanović, inžinjer tehnologije

 

Tribinu je pratio znatan broj građana prisutnih a završena je mini koncertom sevdaha, koji su upriličili mlade sevdalije iz Bijelog Polja.

 

Izvođači sevdaha: Mirza Ćatović, Izudin Ciriković i Mustafa Begović