Učesnici tribune bili su :

  • Jasmila Hot, profesorica klavira  (Direktorica muzičke škole ).
  • Julijana Vukićević. Profesorica klavira
  • Jusuf Jule Bajramspahić, glumac amater ( dipl.ecc),
  • Ismet Agović, etnopjevač I instrumentalista
  • Fata Hodžić, dipl.pravnik
  • SuadaDrpljanin, dipl.pravnik
  • EditaFetić, srednjoškolka
  • Bjelopoljski sevdah union

 

Jasmila Hot, profesorica klavira je govorila na temu: “TRADICIONALNA MUZIKA I PJESMA MUSLIMANA U CRNOJ GORI “. Između ostalog naglasila je “U enormnom zborniku usmene lirike muslimanskog porijekla na prostorima nekadašnje Jugoslavije, značajan broj tekstova ,nerijetko i najboljih ,pripada sevdalinskoj lirici crnogorskih prostora.Ako se procjenjuje doprinos muslimanskog življa Crne Gore njenoj opštoj kulturi kao cjelini, bez sumnje ljubavnoj lirici pripada prvo mjesto, a izdanje je arhiktetura“.

 

 

Jasmila Hot, profesorica klavira

 

Etno pjevač Ismet Agović je na instrumentima ( saz I bendž ) demonstrirao razliku u sviranju “ crnogorske “ sevdalinke od ostalih sevdalinki, odnosno praktično je demonstrirao karakteristike sviranja Sevdalinke Muslimana u Crnoj Gori ( o tome je u svom tekstu govorila profesorica Hot).

 

Ismet Agović, etno muzičar I instrumentalista

 

Profesorica klavira Julijana Vukićević, je izlagala na temu “ Tradicionalni crnogorski ( podgorički ) sevdah “, a nju je pratila prezentacija Fate Hodžić, te je sve zajedno bila jedna cjelina. One su pored naglašavanja karakteristika “ podgoričkog sevdaha”, publici predstavile život I djelo, dvije nezaobilazne persone našeg sevdaha I to :  Hamdija Šahinpašić I Ksenija Cicvarić.

 One su istakle “Jedan od ljudi koji je doprinio da se ovo nad nacionlno i kulturno blago makar i djelimično sačuva i na naučno valjan način obradi i sačuva je Hamdija Šahinpašić. On je svojim radom I stvaralaštvom dao nemjerljiv doprinos usmjenom pjesništvu Muslimana u Crnoj Gori . Šahin pašićev repertoar čine pretežno lirske te one nešto duže pjesme koje se uobičajeno imenuju kao balade i romanse. Po svemu, Šahinpašić je zapravo bio  svoje vrste pjevački fenomen, jer je znao i pjevao stotine pjesama, ne samo na našem nego i na turskom pa i albanskom jeziku”.

Juli( s lijeva na desno ) Fata Hodžić , Julijana Vukićević, profesorica klavira

 

 

U pauzi između dva govornika lirske stihove govorio je glumac Jusuf Jule Bajramspahić.

Julijana Vukićević, Jasmila Hot I Jusuf Jule Bajramspahić

 

Profesorica Suada Drpljanin je prigodnom prezentacijom predstavila Fond za manjine I Savjet Muslimana u Crnoj Gori.

 

Suada Drpljanin, profesorica

Nosilac projekta – Senada Mulić sa šćerkama ( Aya I Ina )