Vijesti

Projekat „ Kultura Muslimana u Crnoj Gori“, je nastavljen realizacijom drugog projektnog programa nazvanog „ Književno nasleđe Muslimana u Crnoj Gori“. Program je održan u prostoru JU Srednja stručna škola ( prostor biblioteke),a prisustvovali su učenici ove škole, građani i članovi Savjeta Muslimana u Crnoj Gori.

Svaka aktivnost je prilika da se promoviše Fond za manjine i Savjet Muslimana, a i ovog puta je moderator tribine putem slajda i čitanjem istoga upoznala prisutne o osnovnim odredbama iz rada Fonda i Savjeta.

 

Moderatorica tribine Edita Fetić

Na ribini su govorili: Kemal Musić, pisac i novinar koji je govorio o poznatijim piscima Muslimanima iz Crne Gore. Svoj rad je naslovio  „LIJEPA RIJEČ JE KAO LIJEPO STABLO“ (Poznati književnici Muslimani iz Crne Gore) .

Kemal Musić, pisac i novinar ( prvi slijeva)

 

Na istu temu“ Poznati književnici Muslimani iz Crne Gore „, u vidu prezentacije izlagao je Alen Hadžović, jedan od najboljih bjelopoljskih srednjoškolaca.

 

Alen Hadžović, srednjoškolac 

 U drugom dijelu programa, promovisali-prezentovali smo život i djelo, Ćamila Sijarića. Profesor književnosti, pjesnik i književni kritičar Radoman Čečović, se svojim radom „ Ćamil Sijarić-bihorski Tolstoj“, osvrnuo na njegovo izuzetno pjesništvo, koje je poprilično zapostavljeno u odnosu na Sijarićevu prozu. Iznio je neke karakteristike koje krase Sijarićev književni opus.

 

Radoma Čečović, pjesnik i književni kritičar ( profesor književnosti )

 

Jovana Radović, članica Kluba kulture, je čitala inserte iz djela ćamila Sijarića i kazivala stihove iz njegovih pjesama. Prostor školske biblioteke je odlično  mjesto za ovakve manifestacije. Publika je odlično ispratila program, tokom programa upriličen je koktel za sve prisutne.

  

              Publika ( učenici, građani i članovi Savjeta )

 

 

 

U biblioteci JU Srednje stručne škole u Bijelom Polju, održana je treća tribina, pod nazivom“ Kulturno nasleđe Muslimana u Crnoj Gori”, čiji je nosioc Damir Drpljanin.

 

Moderator tribune je pored najaveučesnika i temaizlaganja i u vidu slajda prezentacije i isčitavanja istog prigodno promovisao Fonda zamanjine i Savjet Muslimana.

Na tribini su učestvovali :

Svetlana Grba, profesorica sociologije, koja je izložila temu“ Svakodnevni život ( obeležja ) u doba osmanskog carstva”. Suada Mulić,profesorica istorije,koja je izlagala na temu” Kulturno istorijski spomenici Muslimana u Crnoj Gori i Radoman Čečović,professor književnosti, koji je izlagao na temu “ Poznati književni stvaraoci Muslimani u Crnoj Gori.

Publika je odlično reagovala na izlaganja u vidu postavljanja pitanja, komentara i dopuna rečenom.

 

Tribinu je ispratilo tridesetak građana , od toga desetak profesora iz oblasti humanitarnih nauka, kao i jedan dio članova Savjeta Muslimana u CrnojGori

U realizaciji tribine su učestvovali : Rafet Mulić-moderator, Radoman Čečović, profesor književnosti; Svetlana Grba, profesorica sociologije, Suada Mulić, profesorica istorije

Pod vodjstvom Suade Drpljanin u Bijelom Polju je organizovana tribina pod nazivom Muslimani bili I ostali narod. Učesnici  tribune  su bili Edita Fetić, koja je napravila prigodnu prezentaciju poznatih I uticajnih ličnosti Muslimana iz Crne Gore u osmanskom carstvu: Edin Smailović, profesor istorije je govorio o vjerskim, kulturnim I političkim uslovima u osmanskom cartvu koji su omogućili napredovanje Muslimana iz svih djelova carstva:

 

Radoman Čečović je govorio o Alhemija do književnosti I alhemija do pjesnicima Muslimanima iz Crne gore .