Vijesti

Učesnici tribune bili su :

  • Jasmila Hot, profesorica klavira  (Direktorica muzičke škole ).
  • Julijana Vukićević. Profesorica klavira
  • Jusuf Jule Bajramspahić, glumac amater ( dipl.ecc),
  • Ismet Agović, etnopjevač I instrumentalista
  • Fata Hodžić, dipl.pravnik
  • SuadaDrpljanin, dipl.pravnik
  • EditaFetić, srednjoškolka
  • Bjelopoljski sevdah union

 

Jasmila Hot, profesorica klavira je govorila na temu: “TRADICIONALNA MUZIKA I PJESMA MUSLIMANA U CRNOJ GORI “. Između ostalog naglasila je “U enormnom zborniku usmene lirike muslimanskog porijekla na prostorima nekadašnje Jugoslavije, značajan broj tekstova ,nerijetko i najboljih ,pripada sevdalinskoj lirici crnogorskih prostora.Ako se procjenjuje doprinos muslimanskog življa Crne Gore njenoj opštoj kulturi kao cjelini, bez sumnje ljubavnoj lirici pripada prvo mjesto, a izdanje je arhiktetura“.

 

 

Jasmila Hot, profesorica klavira

 

Etno pjevač Ismet Agović je na instrumentima ( saz I bendž ) demonstrirao razliku u sviranju “ crnogorske “ sevdalinke od ostalih sevdalinki, odnosno praktično je demonstrirao karakteristike sviranja Sevdalinke Muslimana u Crnoj Gori ( o tome je u svom tekstu govorila profesorica Hot).

 

Ismet Agović, etno muzičar I instrumentalista

 

Profesorica klavira Julijana Vukićević, je izlagala na temu “ Tradicionalni crnogorski ( podgorički ) sevdah “, a nju je pratila prezentacija Fate Hodžić, te je sve zajedno bila jedna cjelina. One su pored naglašavanja karakteristika “ podgoričkog sevdaha”, publici predstavile život I djelo, dvije nezaobilazne persone našeg sevdaha I to :  Hamdija Šahinpašić I Ksenija Cicvarić.

 One su istakle “Jedan od ljudi koji je doprinio da se ovo nad nacionlno i kulturno blago makar i djelimično sačuva i na naučno valjan način obradi i sačuva je Hamdija Šahinpašić. On je svojim radom I stvaralaštvom dao nemjerljiv doprinos usmjenom pjesništvu Muslimana u Crnoj Gori . Šahin pašićev repertoar čine pretežno lirske te one nešto duže pjesme koje se uobičajeno imenuju kao balade i romanse. Po svemu, Šahinpašić je zapravo bio  svoje vrste pjevački fenomen, jer je znao i pjevao stotine pjesama, ne samo na našem nego i na turskom pa i albanskom jeziku”.

Juli( s lijeva na desno ) Fata Hodžić , Julijana Vukićević, profesorica klavira

 

 

U pauzi između dva govornika lirske stihove govorio je glumac Jusuf Jule Bajramspahić.

Julijana Vukićević, Jasmila Hot I Jusuf Jule Bajramspahić

 

Profesorica Suada Drpljanin je prigodnom prezentacijom predstavila Fond za manjine I Savjet Muslimana u Crnoj Gori.

 

Suada Drpljanin, profesorica

Nosilac projekta – Senada Mulić sa šćerkama ( Aya I Ina )

 

 

 

 U prostorijama POLIMSKOG MUZEJA U BERANAMA , 23 oktobra 2015, otvorena je ETNOLOŠKA IZLOŽBA ( privatna kolekcija Murata Begovića ). Goste izložbe je pozdravila direktorica muzeja Violeta Folić.

Prisutne je pozdravila i nosilac projekta profesorica Edina Muhović

Izložbu je prigodnim govorom  otvorio Kemal  Musić, pisac i novinar. Radio Berane je realizovao polusatnu emisiju vezano za otvaranje ove izložbe. Izložbu su činili eksponati iz kolekcije Murata Begovića, koji su godinama skupljani a koji sada predstavljaju rijetkost.

 

Mirsad Cikotić, Rafet Mulić, Edina Muhović, Ernad Muhović, Murat Begović, Kemal Musić

 

 

   

 

 

Dio eksponata sa izložbe

 

Izložba je bila otvorena nedjelju dana, a posjetili su je đaci iz nekoliko beranskih škola i građani.

 

Prva u nizu tribina iz ovog projekta , a pod nazivom „ Nastanak Muslimanskog naroda u Crnoj Gori „ , održana je 18.Septembra 2015. godine  u prostoru hotela Bijela Rada.

UČESNICI TRIBINE BILI SU :

Mr Radovan Femić, profesor istorije

Biljana  Ampevska Obradović, profesorica južnoslovenskih jezika i književnosti

Izvođači sevdalinki : Izudin Ciriković, Emir Beović i Mirza Ćatović

 

Rafet Mulić

Moderator programa bio je Rafet Mulić

 

U svom izlaganju „NASTANAK MUSLIMANA - BILI I OSTALI NAROD“ , profesor Femić je istakao „

Govoriti  o nastanku crnogorskih Muslimana nije moguće bez pomena bogumila. To je bila vjerska organizacija koja je predstavljala korijen islamizacije, po dolasku Osmanskog carstva.Na korijenu bogumilstva, po dolasku Osmanskog carstva na Balkan, počeće ukorjenjivanje nove religije – islama. Stoga, nema govora o nacionalnom identitetu Muslimana u Crnoj Gori, bez oslonca na suštinu tog identiteta - islamsku religiju koja se temelji na pet stubova vjere. Kroz nekoliko idućih vjekova, ta religija će  biti, između ostalih elemenata, jedno od ključnih determinanti nacionalnog identiteta crnogorskih Muslimana.“ U daljem tekstu ustvrdio je da svi narodi ovih prostora vuku iste korijene i da je islamizacija dijela crnogorskog naroda početak stvaranja Muslimanskog naroda na ovim prostorima, Dalje u tekstu naglaašava „Svijest o zajedničkom porijeklu Muslimana i Crnogoraca izuzetno je jaka. O tom fenomenu istoričari su dosta pisali. Ipak, treba izdvojiti primjere Husein-paše Boljnića, kao i Mehmeda-paše Sokolovića. Iako obojica na visokim državnim pozicijama u Osmanskom carstvu, oni nijesu zaboravljali zavičaj iz koga su potekli. Bili su filantropi i veliki zadužbinari. Osim ovoga, u nizu slučajeva zauzimali su se na Porti da stanovnistvo njihovih krajeva ne strada, bez obzira na vjersku opredijeljenost.“ Svoje izlaganje  mr Femić završava konstataciom „ Muslimanski narod u Crnoj Gori je svoj na svome i autohton narod  isto koliko i drugi narodi na ovim prostorima!“

Mr Radovan Femić, profesor istorije

 

Profesorica Biljana Ampevska Obradović ( makedonska udata u Crnoj Gori ), je govorila na temu „ Islamizacija ( nastanak Muslimana ) prisutnost ove teme u književnosti „. Ona je izvodima iz pjesama, zapisa, priča i romana ukazala koliko je ova tema prisutna u književnosti u Crnoj Gori. „ Samim tim sve to ukazuje na činjenicu da su Muslimani narod koji je  nastao i opstao na ovim prostorima „ rekla je profesorica Obradović Posebnu pažnju obratia je na određene djelove iz Gorskog vijenca i na „ istragu poturica“.

Profesorica Biljana Ampevska Obradović

 

Ove teme izazvale su reakciju prisutnih u smislu komentarisanja i nadopunjavanja već rečenog .U polemiku ( konstruktivno ) se uključio Emil Kolić, profesor istorije i Aleksandar Srdanović, inžinjer tehnologije koji su pohvalili ovakve projekte „ kao naćin upoznavanja istorije , odnosno naše zajedničke istorije u cilju razvitka cjelokupne zajednice.

   
Emil Kolić, profesor istorije    Aleksandar Srdanović, inžinjer tehnologije

 

Tribinu je pratio znatan broj građana prisutnih a završena je mini koncertom sevdaha, koji su upriličili mlade sevdalije iz Bijelog Polja.

 

Izvođači sevdaha: Mirza Ćatović, Izudin Ciriković i Mustafa Begović